Cum să iluminezi biroul în cel mai bun mod?

Iluminatul este un element foarte important în definirea unui spațiu și a atmosferei acestuia, iar atunci când vine vorba despre locul unde lucrezi, o bună iluminare poate crește productivitatea, în timp ce una defectuoasă poate să îți reducă energia, să producă dureri de cap și de ochi și să îți dea o stare psihică negativă, lucruri ce duc la o scădere a ritmului de muncă. Luminile fluorescente creează o lumină rece, neplăcută, iar schimbarea acestora cu o lumină caldă are potențialul de a genera o atmosferă mult mai plăcută, propice pentru muncă. Există multe cazuri în care nu te poți bucura de prea multă lumină naturală, așa că este necesară adăugarea de variante alternative de iluminat, dar este foarte important să iei în considerare următoarele aspecte atunci când trebuie să alegi modul de iluminare al biroului:

Lumina naturală

Lumina naturală este, desigur, cea mai importantă, așa că ar trebui să încerci să găsești cel mai bun mod de a o capta. Dacă ai o fereastră care îți permite să lucrezi sub lumină naturală, înseamnă că ești norocos, și ar trebui să profiți de această oportunitate. Amplasează-ți biroul aproape de geam, și asigură-te că aceasta nu este prea orbitoare. Dacă soarele bate mult prea puternic, poți lua în considerare să pui niște perdele la fereastră, sau să montezi o folie reflectorizantă direct pe geam.

Iluminarea indirectă

Evită să lucrezi cu o lumină care bate de sus. Este bine să găsești variante de iluminare care să ofere o lumină difuză, ambientală, care să te ajute să te relaxezi în timp ce muncești. Un abajur de culoare deschisă poate să înmoaie lumina, spre deosebire de un neon care bate direct din tavan. Corpurile de iluminat trebuie împărțite astfel încât să nu rămână suprafețe întunecate și să nu genereze multe umbre.

Lampa de birou

O lampă de birou are avantajul de a împărți spațiul, concentrându-se pe suprafața de lucru. Cu ajutorul acesteia vei putea avea suficientă lumină deasupra documentelor sau materialelor pe care trebuie să le citești, și poate folosi tipul de lumină care îți place. Dacă optezi pentru un bec smart, vei putea defini spectrul de culoare și intensitatea luminii prin intermediul unei aplicații, și astfel vei putea să ai mereu tipul de lumină pe care ți-l dorești, în funcție de situație.

Lumini ambientale

Lumina nu trebuie să aibă doar un rol funcțional (deși acesta are o importantă foarte mare), ci poate fi și un minunat element de decor. Poți îmbunătăți aspectul biroului cu ajutorul unor lămpi și lumini decorative, precum o lampă de sare, o ghirlandă de lumini sau un felinar colorat, cu un filtru plăcut.

 Evită lumina fluorescentă

Lumina fluorescentă poate face pe oricine să se simtă inconfortabil, dar se regăsește în majoritatea birourilor. Dacă nu o poți schimba, folosește o lampă de birou cu lumină caldă, care să difuzeze lumina doar pe spațiul tău de lucru pentru a nu-i deranja pe colegii din jur. În plus, poți monta o bandă de led cu lumină caldă în spatele monitorului, iar această lumină va ajuta la diminuarea efectului luminilor fluorescente din tavan. Tuburile fluorescente au fost înlocuite în multe birouri de lumina LED, iar avantajele sale sunt multiple: în primul rând, aceasta oferă o lumină constantă, spre deosebire de alternativa fluorescentă care se degradează în timp, generând diferențe de intensitate între porțiunile iluminate, și la care apare o lumină inconsistentă care pulsează în mod deranjant atunci când se depreciază. În al doilea rând, avantajele financiare pe termen lung sunt majore, pentru că luminile LED au o durată de viață considerabil mai mare, iar consumul lor este mult mai mic decât cel al tuburilor fluorescente.

Deși poate să pară un lucru peste care se poate trece cu vederea, iluminatul biroului ar trebui să fie unul dintre primele aspecte pe care trebuie să le iei în calcul în vederea realizării unui ambient adecvat unui mediu de lucru productiv și plăcut. Înlocuiește lumina fluorescentă, dacă este posibil, și folosește lămpi de birou și lumini ambientale, dacă vrei să scapi de durerile de cap și de oboseala provocată de spațiul în care lucrezi.

Comentarii

mood_bad
  • Nici un comentariu
  • Adauga un comentariu