Clădirile “verzi”, sau cum arată viitorul clădirilor de spații de birouri sustenabile

Peste tot se construiesc într-un ritm foarte alert un număr mare de clădiri de birouri. Uneori sunt finalizate atât de repede, încât nici nu îți dai seama cum au apărut acolo, și te gândești cum arăta terenul înainte de construcție. Design-urile lor sunt din ce în ce mai futuriste, dar înainte să te lași impresionat de blocurile masive din sticlă, ar trebui să iei în considerare că un proiect revoluționar nu ar trebui să impresioneze prin dimensiuni sau aspect, ci prin sustenabilitatea clădirii, și a modului în care acesta înglobează noi idei ce rezultă într-un spațiu armonios. O problemă majoră este reprezentată de impactul major pe care îl au clădirile de birouri asupra mediului, un impact considerabil mai mare decât cel al clădirilor rezidențiale. Birourile au un consum de curent dublu, din cauza echipamentelor de birou, a iluminatului artificial și a încălzirii și răcirii; angajații petrec un timp îndelungat la muncă, așa că o clădire de birouri ar trebui să maximizeze bunăstarea acestora.

  1. Bullitt Center – Seattle

Designul clădirii comerciale de șase etaje a fost realizat de către Miller Hull Partnership, pentru fundația Bullitt, iar scopul a fost de a crea o “clădire vie”. Aceasta folosește un sistem de captare a apei de ploaie ce poate colecta și filtra 211 900 litrii de apă și un compostor care prelucrează deșeurile umane în mod eficient, fără a elimina mirosuri neplăcute. Acoperișul clădirii este acoperit de panouri solare ce generează 230,000 kilowați/oră anual, suficient pentru funcționarea clădirii.

cladiri verzi bullitt center seattle

  1. The Edge – Amsterdam

Această clădire de birouri din cartierul Zuidas a fost proiectată de compania londoneză PLA Architecture și are un atrium de 15 etaje care conectează spațiul interior cu lumea din exterior, reflectând mediul de lucru contemporan. Acoperișul este acoperit de panouri solare care acoperă 4,100 metrii pătrați, atriumul său imens este orientat către nord și luminează în mod natural clădirea, iar iluminarea LED în rețea ce poate fi controlată de pe smartphone-uri este folosită pentru birouri. Clădirea are senzori care măsoară temperatura și nivelul de dioxid de carbon, și folosește un sistem de captare a apei de ploaie ce utilizează apa stocată pentru bazinele toaletelor și pentru udarea plantelor.

cladiri verzi the edge amsterdam

 3. Angel Square – Manchester

Această clădire de birouri dezvoltată de 3DReid are cel mai mare scor BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) din Marea Britanie, cu un consum de energie mai mic de 50% și o reducere de 80% a dioxidului de carbon, în comparație cu alte clădiri comerciale din oraș. Este construită cu o fațadă dublă și beton de masă termică pentru a controla răcirea și încălzirea clădirii. Aceasta mai are și un sistem de colectare a apei pentru a micșora consumul și folosește semințe de rapiță de la fermele locale pentru a produce combustibil pe care să îl folosească în funcționarea sa. În plus, designerii au pregătit clădirea pentru schimbările climatice care pot să apari, în baza predicțiilor cu privire la starea vremii din 2050. Aceștia au luat în calcul posibilitatea unei creșteri de temperatură de 3-5 grade în timpul verii și a creșterii nivelului de precipitații cu 30% în timpul iernii.

cladiri verzi angel square manchester

Comentarii

mood_bad
  • Nici un comentariu
  • Adauga un comentariu